Γενική οδοντιατρική

Φροντίζουμε να σας προτείνουμε την οδοντιατρική θεραπεία που είναι κατάλληλη μόνο για εσάς. Μία απονεύρωση δοντιού που επιτάσσει η γενική χειρουργική,  δεν είναι απαραίτητο να γίνει όταν εμείς το εντοπίζουμε. Χρειάζεται να προετοιμαστείτε και να απέχετε από εργασίες.

odontiatros_triadi_aisthitiki_odontiatriki_thessaloniki

Καθαρισμος Δοντιών

Ο καθαρισμός ως διαδικασία ξεκινά με  την υπερουλική απομάκρυνση της πλάκας ή πέτρας με τη συσκευή υπερήχων και όπου κρίνεται απαραίτητο χρησιμοποιούνται και ειδικά εργαλεία χειρός . Αφού απομακρυνθεί όλη η “ορατή” πέτρα, ακολουθεί η σοδοβολή των δοντιών με την οποία επιτυγχάνεται η αφαίρεση των χρωστικών από τις οδοντικές επιφάνειες , ενώ τέλος ακολουθεί η στίλβωση  με ειδική πάστα .

Στο τέλος  της επίσκεψης δίνονται οδηγίες στοματικής υγιεινής : ορθή χρήση οδοντόβουρτσας, οδοντικού νήματος και μεσοδόντιου καθαρισμού .

Σε περιπτώσεις με ασθενείς που πάσχουν απο ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα ή από έντονη εναπόθεση πλάκας η συχνότητα του καθαρισμού των δοντιών διαφέρει και οι επανέλεγχοι πρέπει να είναι οι αντίστοιχοι.

Διάρκεια Καθαρισμού

Η διάρκεια του καθαρισμού δοντιών και της στίλβωσης είναι από 20 μέχρι και 40 λεπτά και ανάλογα με  την εναπόθεση της μικροβιακής πλάκας και των χρωστικών. Επίσης ο χρόνος αυτός αυξάνεται περίπου 10 λεπτά εάν θεωρηθεί απαραίτητη η φθορίωση.

Ο καθαρισμός δοντιών είναι συνήθως ανώδυνος.Σε κάθε περίπτωση, εάν η ένταση της  ενόχλησης  είναι μη ανεκτή, μπορεί να γίνει  μικρή δόση αναισθησίας.

Απονεύρωση δοντιού

Στο κέντρο του δοντιού και σε όλη την έκτασή του – από τη μύλη μέχρι την άκρη της ρίζας – υπάρχει  ο πολφός του δοντιού, δηλαδή  το «νεύρο του δοντιού» και επειδή οι περισσότεροι ασθενείς θεωρούν ότι κατά την ενδοδοντική θεραπεία απομακρύνεται, μόνο, το νεύρο του δοντιού γι’ αυτό και η  ονομασία «απονεύρωση» .

 Η ενδοδοντική θεραπεία είναι η θεραπεία, που γίνεται με ειδικά μικροεργαλεία στο εσωτερικό του δοντιού, όταν ο πολφός του δοντιού μολυνθεί ή νεκρωθεί με σκοπό την αποφυγή της εξαγωγής του δοντιού και τη διατήρησή του στο στόμα για πολλά χρόνια.

Σε ένα ραντεβού μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς κανένα κίνδυνο η ενδοδοντική θεραπεία σε δόντι με ζωντανό πολφό. Δυστυχώς , εάν το δόντι είναι νεκρό, ή έχει υποστεί έντονα συμπτώματα φλεγμονή είναι προτιμότερο και μια δεύτερη συνεδρία, για να αφήσουμε ειδικά φάρμακα μέσα στη ρίζα του δοντιού έτσι ώστε να έχει επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή αντισηψία.

odontiatros_triadi_geniki_odontiatriki_main (1)
odontiatros_triadi_thessaloniki_geniki_odontiatriki_oulitis

Θεραπεία ουλίτιδας

Η ουλίτιδα συνήθως προκαλείται από ανεπαρκή  στοματική υγιεινή. Είναι μια αναστρέψιμη κατάσταση (αντίθετα με την περιοδοντίτιδα) και ο τρόπος να αντιμετωπιστεί είναι με τακτές αποτρυγώσεις (καθαρισμούς δοντιών) και υψηλής ποιότητας στοματική υγιεινή.
Παράγοντες οι οποίοι μπορεί να συμβάλλουν στην εξέλιξη της ουλίτιδας είναι ο διαβήτης, το κάπνισμα, η γενετική προδιάθεση, η κακή διατροφή, το στρες, οι ορμονικές διαταραχές, η εγκυμοσύνη, κάποια φάρμακα και διάφορα άλλα.

Χαρακτηριστικά συμπτώματα της ουλίτιδας είναι τα έντονα κόκκινα και διογκωμένα ούλα τα οποία αιμορραγούν πολύ εύκολα και η κακοσμία του στόματος. Η ουλίτιδα σπανίως προκαλεί πόνο. Σε περίπτωση πόνου η αιτιολογία συνήθως είναι διαφορετική και θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας για μια αξιολόγηση.

Εμφράξεις (σφραγίσματα δοντιών)

Τα μόνιμα υλικά εμφράξεων είναι η σύνθετη ρητίνη (λευκά σφραγίσματα) και το αμάλγαμα (μαύρα σφράγισμα). Επειδή η αισθητική είναι κρίσιμο στοιχείο στο οδοντιατρείο χρησιμοποιείται αποκλειστικά ρητίνη. Παλιά επικρατούσε η άποψη ότι η σύνθετη ρητίνη  είναι, από πλευράς αντοχής, υποδεέστερη του αμαλγάματος, γεγονός αναληθές λόγω του ότι η σύνθεσή της πλέον  αποδίδει μεγάλη αντοχή.

Επίσης, το αμάλγαμα έχει συνδεθεί κατά καιρούς με διάφορα δυσάρεστα ευρήματα, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί, ότι η συγκράτηση του αμαλγάματος από τον οδοντικό ιστό είναι αμιγώς μηχανική ενώ της ρητίνης είναι χημική. Αυτό σημαίνει ότι για ένα σφράγισμα από αμάλγαμα το δόντι πρέπει να τροχιστεί πολύ περισσότερο – και με συγκεκριμένο τρόπο – απ’ ότι θα τροχιζόταν αν κάναμε σφράγισμα ρητίνης.

odontiatros_triadi_thessaloniki_geniki_odontiatriki_dental_filling
odontiatros_triadi_thessaloniki_office

Πέρα από την γενική οδοντιατρική

Στο dontaki θα βρείτε προσφέρει μία πληθώρα από οδοντιατρικές υπηρεσίες: ,  εμφυτεύματα δοντιών, στεφάνες δοντιών, μερική και ολική οδοντοστοιχία, παιδοδοντία, συμβουλές, αντιμετώπιση οδοντικών τραυματισμών και αισθητικών αποκαταστάσεων.